İçeriğe geç
sosyaltesisler ana sayfa
Kamu misafirhaneleriYayım: 25 Ekim 2026

Kamu misafirhanesi fiyatları nasıl belirlenir?

Kamu misafirhanesi, öğretmenevi ve eğitim-dinlenme tesisi ücretlerinin dayandığı Kamu Sosyal Tesisleri Tebliği: 2026 asgari bedeller, kurum dışı farkı, çocuk indirimi, KDV ve kurumların kendi tarifeleri.

Kamu kurumlarının misafirhane, öğretmenevi, eğitim ve dinlenme tesisi gibi sosyal tesislerinde ücretin tabanını tek bir metin belirler: Hazine ve Maliye Bakanlığının her yıl Resmî Gazete'de yayımladığı Kamu Sosyal Tesislerine İlişkin Tebliğ. 2026 yılı için geçerli olan Tebliğ No: 2026-1, 31 Aralık 2025 tarihli ve 33124 sayılı Resmî Gazete'nin 5. mükerrer sayısında yayımlandı ve 1 Ocak 2026'da yürürlüğe girdi. Aşağıdaki özet bu metne dayanır; madde numaraları Tebliğ'e aittir.

Önce en önemli nokta: bunlar taban fiyatlardır

Tebliğ'deki tutarlar asgari bedellerdir. Kurumlar; maliyet, tesisin bulunduğu yer ve yoğun dönemleri dikkate alarak bunun üzerinde tarife belirleyebilir (Madde 7/7). Bir tesiste ödeyeceğiniz gerçek tutar bu tabanın epey üstünde olabilir. Bu sitede fiyat, yalnızca tesisin kendi tarifesi kaynağıyla doğrulandığında tesis sayfasında gösterilir; Tebliğ tutarları fiyat olarak yazılmaz.

2026 asgari bedeller

Eğitim ve dinlenme tesisleri (Madde 3)

Tesisin sahip olduğu özellik sayısına göre, kişi başı günlük:

Tesis özelliğiYemek (günlük)Konaklama (gecelik)1 Temmuz – 15 Ağustos
15 ve üzeri özellik240 TL92 TL120 TL
12–14 özellik201 TL83 TL108 TL
12'den az özellik157 TL73 TL108 TL

Odada buzdolabı (40 TL), televizyon (40 TL) ve klima (58 TL) için ayrıca günlük bedel alınır.

Misafirhaneler (Madde 4)

Kişi başı gecelik en az 120 TL. Kurumlar daha yüksek bedel belirleyebilir. Geçici görevle gelen kamu görevlilerinden alınacak konaklama bedeli, harcırah mevzuatındaki gündelik tutarlarıyla sınırlıdır; ilk 10 gün ve sonrası için farklı oranlar uygulanır.

Diğer hizmetler

  • Kreş ve çocuk bakım evleri: çocuk başına aylık en az 1.777 TL (Madde 5).
  • Spor tesisleri: saat başına en az 83 TL (kendi malzemesiyle) ya da 120 TL (tesis malzemesiyle); hamam, sauna ve kaplıca en az 148 TL/saat; aylık abonelik saatlik bedelin 15 katından az olamaz (Madde 6).

Kurum dışından gelenler ne öder?

Kurum personeli dışındaki kişiler, kurum personeline uygulanan bedelin en az yüzde 50 fazlasını öder (Madde 7/9). Öğretmenevi ve polisevi gibi tesislerde "sivil misafir" ya da "onaylı misafir" tarifesinin personel tarifesinden yüksek olmasının dayanağı bu hükümdür. Bazı gruplara, örneğin TBMM üyeleri ile belirli gazi ve şehit yakınlarına, en uygun tarife uygulanır (Madde 7/8).

Çocuklar, KDV ve ödeme

  • 1 Ocak 2023'ten sonra doğan çocuklardan konaklama bedeli alınmaz; 1 Ocak 2020 – 1 Ocak 2023 arasında doğan çocuklardan konaklama ve yemek bedelinin yarısı alınır (Madde 7/10).
  • Bedeller KDV hariçtir (Madde 7/12); misafirhane üst sınırı KDV dâhil hesapta da geçerlidir (Madde 7/13).
  • Bedeller tahsis sırasında peşin ödenir (Madde 7/14).
  • Lokanta ve kafeterya fiyatları maliyetin altında olamaz (Madde 7/6); tesislerin işletme giderleri için bütçeden katkı alınmaz (Madde 7/1).

Tesis fiyatını nasıl öğrenirim?

  1. Tesisin kendi tarifesini isteyin; çoğu tesis telefonla söyler, bazıları kurum sitesinde yayımlar.
  2. Hangi tarifeye girdiğinizi sorun: kurum personeli, diğer kamu personeli ya da kurum dışı misafir.
  3. Kahvaltı, KDV ve yoğun dönem farkının dâhil olup olmadığını teyit edin.
  4. Tebliğ her yıl Ocak'ta yenilenir; yıl başında tarifeler değişir.

Öğretmenevleri için fiyatın tesis içinde nasıl belirlendiği (fiyat tespit komisyonu) ve kimlerin indirimli yararlandığı Öğretmenevinde kimler kalabilir? yazısında anlatılır.

Sık sorulanlar

Tebliğdeki tutarlar ödeyeceğim fiyat mı?
Hayır. Tebliğ asgari (taban) bedelleri belirler; kurumlar maliyet, konum ve yoğun dönemi dikkate alarak bunun üzerinde tarife uygulayabilir (Madde 7/7). Gerçek fiyatı tesisten öğrenin.
Kurum dışından gelenler ne kadar fazla öder?
Tebliğ'e göre kurum personeli dışındakiler, kurum personeline uygulanan bedelin en az yüzde 50 fazlasını öder (Madde 7/9).
Çocuklar için konaklama ücreti alınır mı?
1 Ocak 2023'ten sonra doğan çocuklardan konaklama bedeli alınmaz; 1 Ocak 2020 ile 1 Ocak 2023 arasında doğanlardan konaklama ve yemek bedelinin yarısı alınır (Madde 7/10).

Kaynaklar

  1. 1.Kamu Sosyal Tesislerine İlişkin Tebliğ (No: 2026-1), Hazine ve Maliye Bakanlığı, Resmî Gazete 31.12.2025, Sayı 33124 (5. mükerrer)Metin kopyasıTebliğ metninin kopyası; asıl metin Resmî Gazete'dedir.
  2. 2.Öğretmenevi, Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Uygulama Yönergesi, Madde 13 ve 21Metin kopyası

Tutarlar 2026 Tebliği'ne göredir; 2027 Tebliği Resmî Gazete'de yayımlanınca güncellenir.

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır; tesis bazında koşullar değişebilir. Hata gördüyseniz bildirin.